Fredrikstad.

«By og land, hand i hand» var en politisk parole fra 1930-tallet. I dag er den ikke særlig relevant på en plakat men for Veum Hageby fungerer den fremdeles, for her kan du nyte godt av begge deler. Avstanden til Fredrikstad sentrum er kort nok til at du fint når dit på sykkel, og veiene er bra nok til at turen blir trygg. Her får du alt en moderne norsk by kan gi deg av butikker, cafeer, restauranter, utesteder og offentlige tilbud. Dette er noen eksempler som gjør turen verdt helt på egen hånd.

St.Raw er en sushi-bar av nasjonal klasse, og i Norge sier dette en hel del. Restaurant Slippen er en fiskerestaurant som tar havets skatter på alvor, mens Holwech både selger fisk du kan ta med hjem og tilbeder lekre måltider du kan nyte på stedet. HoiPoloi har spesialisert seg på god vin, Backfickan har gjort det samme med bakervarer. Fredrikstad har også sitt egen thai-marked når du ønsker deg førsteklasses asiatiske råvarer, og Torvbyen er stedet å dra når du ønsker å finne alt under samme tak. Dette er distriktets største kjøpesenter med 82 butikker. I sommerhalvåret er elvebredden et fabelaktig sted å tilbringe tid, her ligger det trivelige kaféer og små butikker på rekke og rad.

I tillegg til dette, har Fredrikstad en spesiell kvalitet få andre europeiske land kan skilte med.

Gamlebyen i Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 av Kong Fredrik II og er på verdensarvlisten til Unesco. Den er en av Norges mest besøkte attraksjoner, og i Veum Hageby bor du så nær at du kan dra dit akkurat så ofte du vil. Tilbudene der er akkurat like varierte som de er bra. Du kan rusle rundt og se på vollene, festningsverkene og de gamle byggene, ta en liten matbit på en av de hyggelige små spisestedene – Mormors kafé er et godt eksempel – du kan besøke en av de mange små butikkene, se lokal kunst i et galleri og lete etter antikviteter. Eller gjøre alt på én gang. Uansett hva du ønsker, vil Gamlebyen bli et tilbud du kommer til å få glede av hele året.

Løfter du blikket litt opp fra hovedstaden, oppdager du snart at Fredrikstad har sjeldent sentral beliggenhet. Har du lyst på en tur til storbyen tar kjøreturen til Oslo litt over en time, badeliv på Hvaler når du på 30 minutter og billige matvarer i Sverige er omtrent like langt unna. Du får en by som er akkurat liten nok til at den har beholdt småbysjarmen, og stor nok til at den har alt du trenger. Innbyggerne i Fredrikstad er veldig stolte av byen sin – og det med rette.

Bor du i Veum Hageby blir du en av dem.